"De Fijne Neus"

         Kwaliteits Wijn- en verzendhuis   

                                               

Home Up                                            

 

                LATE BOTTLED VINTAGE PORT

 

De Douro is van een majestueuze schoonheid. Weliswaar al lange tijd getemd middels dammen. De wijngaarden bevinden zich aan de bovenstroom van de Douro. In het westen is Peso da Regua zowat de grens. In deze plaats is het Casa do Duoro gevestigd, het organiserend/ controlerend (staats) orgaan voor de wijnbouw. De oostelijke grens wordt gevormd door de Spaanse grens.

Een rit per trein vanaf Oporto door dit gebied is één van de mooiste van Europa. Voor de wijngaarden zijn smalle terrassen met de hand aangelegd. Een ongelooflijk arbeidsintensief karwei, dat ook nog eens veel onderhoud vergt. Nu worden de terrassen met behulp van graafmachines aangelegd. Zij zijn dan ook veel breder, om machinaal bewerken van de wijngaard mogelijk te maken. Waar de helling niet te steil is wordt nu ook in verticale rijen geplant.

 Late Bottled Vintage: Een kleine Vintage, die laat gebottelde, of een identiteit op zich? Het laatste is waarschijnlijk de beste typering, want de wijn heeft zijn eigen karakter. Een karakter dat is ontstaan bij Taylor's, want de Late Bottled Vintage Port is een originele 'uitvinding' van de firma zelf. Sindsdien overgenomen door tal van andere huizen. Ontstaan uit de behoefte een wijn te maken die de karakteristieken van de oogst weerspiegelt, maar toch sneller op dronk, en zonder de grote hoeveelheid bezinksel die een Vintage-Port op fles ontwikkelt.

technische gegevens

Voor vier tot zeven jaar gerijpt op vat, in tegenstelling tot twee voor de vintage ports, is deze port na botteling geschikt om gedronken te worden, alhoewel ook goed te bewaren.

Oogst                    : Handmatig

herkomst               : opper-Duoro, van eigen en aangekochte druiven

druif                      : Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinta Amarela,
         Tinto Cao, zijn de belangrijkste. Traditioneel werden druivensoorten in één
         wijngaard door elkaar geplant, wel rekening houdend met specifieke eisen per
         soort.

bodem                   : rotsachtig graniet

oogst                     : handmatig

vinificatie              : intensieve inweking, deels voetgetreden, gisting tot gewenst zoetgehalte is
          bereikt. Toevoeging wijnalcohol tot +/- 20 % vol.

opvoeding              : In kuipen en foeders gedurende vier jaar.

alcohol                   : 20 % vol.

botteling                 : in Taylor's kelders Vila Nova de Gaia in 1998.

 

Proefnotitie

Diepe kleur, levendig.

Krachtige geur, pittig fruit, prettige kruidigheid, gebrand, cacao.

Ferme aandronk, zoet maar 'strak', ontwikkeling van intense fruitigheid.

Warme afdronk waarin kruidigheid, hout en gebrande elementen tot hun recht komen.

 

Copyright © 2002-2003  Kwaliteits Wijnhuis "de Fijne Neus"
Laatst bijgewerkt: januari 14, 2003