"De Fijne Neus"

         Kwaliteits Wijn- en verzendhuis   

                                               

Home Up                                            

               

                        TAYLOR'S 10 YEARS OLD 

                        TAWNY PORT

 De lange rijping op vat versoepelt de wijn, terwijl zijn originele donkere kleur langzaam verandert in een schitterend zacht bruin met oranje-gele tinten. De kleur geeft het type aan: taankleurig, oftewel: tawny. Dit in tegenstelling tot de (relatief) jong gebottelde robijnrood gekleurde ruby port.

technische gegevens

wijngaard               : selectie wijnen uit de beste wijngaarden van de Cima Corgo en Boven Duoro gebieden.

bodem                    : schist / lijsteen

druivensoort(en)     : o.a.Touriga Francesa, Tinta Roriz, Touriga Nacional

pluk                        : handmatig

vinificatie               : intensieve inweking met intensieve remontages, gisting gestopt door toevoeging van wijnalcohol (vin doux naturel)

opvoeding              : individuele wijnen rijpen gemiddeld tien jaar op vaten met een inhoud van ca. 630 liter, waarna enige tijd voor botteling de assemblage volgt.

 

proefnotitie                

kleur                     : zacht "taan"kleurig, bruin / oranje nuances

geur                      : zacht, teder en elegant, ontwikkeld maar fris, verse noten, rijp fruit en vijgen.

smaak                   : elegant en vriendelijk, zacht houtachtige aroma's combineren met rijp fruit, tonen
  van mocca, koffie en cacao.

schenkadvies         : de gerijpte tawny ports zijn bedoeld om direct te drinken bij een dessert, denk aan
  combinaties met karamel, gedroogde vruchten, kaneel en sinaasappel.

bewaarpotentieel   : bewaren voegt aan de kwaliteit van de wijn niets toe, maar blijft op fles nog een
  aantal jaren goed geconserveerd.

schenktemperatuur: 16º C. In de zomer kan hij gekoeld worden geserveerd.

 

 
Copyright © 2002-2003  Kwaliteits Wijnhuis "de Fijne Neus"
Laatst bijgewerkt: januari 14, 2003